Lekkage in je badkamer. Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar er bestaat altijd een kans dat er iets kapotgaat. Het vervelende met water is dat je niet altijd direct doorhebt waar het defect zich bevindt. Grote kans dat het water in de tussentijd al het een en ander heeft aangetast. Door de juiste verzekeringen af te sluiten, kom je in ieder geval financieel niet voor verrassingen te staan. Maar welke woonverzekering heb je nodig om dergelijke schades aan je badkamer te dekken?

Inboedel vs. opstalverzekering
Wist je dat zowel een inboedel als een opstalverzekering niet verplicht zijn? De Nederlandse wet verplicht je niet tot het hebben van een opstalverzekering. Ga je een huis kopen, dan zal de hypotheekverstrekker je in de meeste gevallen wel verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Huur je een woning dan is het niet nodig om een opstalverzekering af te sluiten. De eigenaar van de woning is in dat geval verantwoordelijk voor de opstal. Wel kun je door jou aangebrachte wijzigingen aan de woning verzekeren. Dit moet dan via de inboedelverzekering en het zogenoemde huurdersbelang. Wanneer je een nieuwe badkamer installeert in je huurwoning is deze dus te verzekeren via het huurdersbelang en de inboedelverzekering maar niet via de opstalverzekering.

Dekking opstalverzekering
Een opstalverzekering verzekert al de schade aan de woning en een eventuele schuur plus alles wat nagelvast aan de woning is bevestigd. Dus ook objecten die zijn ingebouwd, vastgelijmd of op een andere manier aan het huis vastzitten en niet verwijderd kunnen worden zonder schade toe te brengen. In je badkamer kun je denken aan onderdelen als de tegels, de leidingen, een ingebouwd bad, de douchecabine, de wastafel en de wc-pot.

Dekking inboedelverzekering
Ondanks dat het afsluiten van een inboedelverzekering niet verplicht is, is het vaak wel verstandig om er een te hebben. Met een inboedelverzekering verzeker je al de spullen in je huis die niet aan de woning vastzitten en eenvoudig kunnen worden verplaatst/verhuisd. In het geval van een badkamer kan gedacht worden aan het badkamermeubel, een losstaand bad, eventuele extra kasten, een bankje en al de losse objecten die verder in de badkamer te vinden zijn, zoals een föhn en een scheerapparaat.

Hoe de schade verhalen
Het kan zomaar voorkomen dat je op een dag de badkamer binnenkomt en tot je schrik zo’n gele plek ontdekt in de muur achter je wastafel. Je vreest waterschade en schakelt een specialist in. Je vermoeden blijkt te kloppen. Bij een lekkage is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Een kleine lekkage kan er al voor zorgen dat er tientallen liters water per uur wegstromen.

Doordat de meeste leidingen in de vloer en de muur worden weggewerkt, zal er wat breekwerk nodig zijn om de lekkage te bereiken. Je wastafel van de muur, als je tegels hebt je mooie tegels eraf (daarom altijd extra tegels aanschaffen zodra je de badkamer (ver)bouwt!) of je moet de muur openbreken. Schade die hierdoor ontstaat, behoort allemaal niet tot de daadwerkelijke schade. De daadwerkelijke schade is namelijk de lekkage en alles wat door het water is aangetast. De schade die gemaakt moet worden om bij de lekkage te komen, wordt gevolgschade genoemd. Gevolgschade voor het opsporen en herstellen van een lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering. Het hertstellen van de gevolgschade wordt niet altijd gedekt, omdat dit niet tot de originele schade behoort. Informeer hier dus goed naar bij verzekeraars als je een verzekering gaat afsluiten.

Schade bij de buren
Het kan voorkomen dat jouw lekkage ook nog eens een waterval over de muur van de onderburen veroorzaakt. En hoe vriendelijk die buren ook zijn; daar zullen ze niet blij mee zijn. Aangezien de schade door jouw lek is veroorzaakt, zullen ze bij jou aankloppen om de schade te vergoeden. Je eigen schade heb je allemaal verhaald via je inboedel- en/of opstalverzekering, maar daar heeft de buurman niets aan. Op zo’n moment kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering.


Schadeformulier
Om de schade bij de buren en bij jezelf te kunnen claimen moet je een schadeformulier in te vullen. Dit formulier kun je downloaden op de site van je verzekeraar. Neem ook foto’s van de schade en stuur deze mee. Ook bonnetjes of afschriften met prijzen van de reparatie kunnen worden meegestuurd. Hoe meer informatie hoe beter.

Al met al is het nogal een gedoe zodra je te maken krijgt met een lekkage. Zorg er daarom voor dat je verzekeringen goed zijn geregeld, dit kan je in het geval van schade een hoop ellende besparen.