Huis gekocht, maar geen budget meer over voor een nieuwe badkamer? Verenig het onaangename met het aangename en maak er een uitdagend project van. Er zijn tal van manieren om een oude badkamer weer als nieuw te maken, waarbij je weinig geld uitgeeft en ook nog duurzaam bezig bent. 

Apparaten

Werp een kieskeurige blik op de apparaten die er ingebouwd zijn. De ventilator/afzuiger, een föhn, de verlichting. Zijn ze aan vervanging toe of kunnen ze richting het lokale repair café voor een opknapbeurt? Verbruiken ze historisch veel energie, dan kun je ze beter naar de afvalstort brengen, of naar de kringloopwinkel. Als het goed is heb je een energievergelijker geraadpleegd om een duurzame planning voor het stroomverbruik te maken, dan wil je niet dat die wordt scheefgetrokken door een badkamer met verouderde apparatuur. 

Kringloopwinkel

Hij werd net al genoemd: de kringloopwinkel is een plek waar de duurzaamheid het wint van de consumptiemaatschappij. Er wordt zoveel mogelijk hergebruikt en je levert er meteen oude spullen in. Met een beetje mazzel krijgen ze een nieuwe kans, of gebruiken handige knutselaars de onderdelen. Wat nog belangrijker is voor jouw badkamer: je scoort hier vintage accessoires die de ruimte een eigen smoel geven. Denk aan houten kastjes, plankjes en spiegels. Wellicht vind je er verlichting of een geinig badkamerradiootje. 

Tegels reinigen en verven

In Nederland zijn we geneigd om bij de aankoop van een nieuw huis als eerste de badkamer en keuken er rücksichtslos uit te rammen – dat is onderhand een traditie aan het worden. Goed, de tegels kunnen smoezelig zijn, maar als alles verder prima functioneert kun je ook wat duurzamer aan de gang gaan. Zet die smetvrees aan de kant, krab de tegels schoon met een mesje, haal er een sopje overheen en reinig de voegen zorgvuldig. Je stript de badkamer als het ware terug naar de basis en kijkt daarna pas of er daadwerkelijk nieuwe tegels in moeten. Een ander kleurtje is nog altijd goedkoper dan nieuwe tegelwandjes aanbrengen, afgezien van voorrijkosten en manuren. 

Minder arbeidsintensief en tegelijk uitdagender

Wanneer je de badkamer dus benadert zoals je met het huis deed – dat gooi je tenslotte ook niet tegen de grond om er een compleet nieuwe woning neer te zetten – gaat dat bakken met geld schelen en hoef je geen boedelbak of container te huren, laat staan in de rotzooi te zitten. Zie het inrichten van een ruimte als leuk project, een stilistische uitdaging in plaats van een dure en arbeidsintensieve verbouwing. Met tweedehands of goedkope nieuwe accessoires kom je een heel eind. De uitstraling van elke ruimte zit hem immers in de details.