Een badkamer is een vochtige ruimte bij uitstek. Dat hoeft ook niet echt te verbazen: het is de plek waar je tanden poetst, onder de douche staat, een heerlijk bad neemt en ga zo maar door. Het probleem daarbij is dat al dat vocht jammer genoeg voor heel wat ongemakken kan zorgen. Om dit te voorkomen is ventilatie in de badkamer van groot belang. Ventilatie die een stuk verder moet gaan dan simpelweg een raampje open laten!

Schimmelvorming

Wanneer je de verwarming aan hebt staan tijdens het gebruik van de badkamer zal de lucht heel wat van het geproduceerde vocht opnemen. Daar staat echter tegenover dat zowel de wanden als het plafond gevoelig kouder zijn. Wat betekent dit? Dat het aanwezige vocht op de wanden en het plafond neerslaat als condens. Dit is de perfecte voedingsbodem voor schimmel en kan enkel voorkomen worden dor goede ventilatie. Door oog te hebben voor ventilatie in de badkamer wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd en vervangen door propere, verse lucht.

Meer dan de schimmelbadkamer ventilatie

Schimmelvorming is verre van het enige negatieve gevolg van een gebrek aan ventilatie. Het is niet voor niets dat bij elk nieuwbouwproject ventilatie een dergelijk groot aandachtspunt is. In de badkamer zorgt een te veel aan vochtigheid, naast schimmelvorming, ook voor beschadigingen van de badkamermeubels. De voegen in de douche worden vies en verkleuren, het plafond kan schade ondervinden en nog veel meer. Het belangrijkste negatieve gevolg? Dat te vochtige lucht een uitgesproken negatieve invloed heeft op de gezondheid. Onze ademhaling is immers niet aangepast aan het inademen van te vochtige lucht en dit kan ademhalingsproblemen en hoofdpijn tot gevolg hebben. Ten slotte valt het op te merken dat vochtige lucht vanuit de badkamer zich snel door het hele huis kan verspreiden. Om een domino-effect te vermijden is goede ventilatie van groot belang.

Hoe ventileren?

De oude wijsheid is om tijdens het gebruik van de badkamer de ramen open te zetten en dat lost het wel op. Jammer genoeg is dat niet het geval: met dit te doen stroomt de lucht van buiten naar binnen in plaats van omgekeerd. Het gevolg is dat de koudere buitenlucht de badkamer binnen komt en koud lucht neemt minder vocht op dan warme. Een goed ventilatiesysteem is dan ook een must om alle negatieve effecten van te veel vocht in huis te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld een systeem zijn die opgewarmde lucht uit de eigen woning zal verspreiden of die daadwerkelijk de binnenlucht ook afvoert.

Controleer de relatieve vochtigheid

Hoe weet je nu of je echt nood hebt aan een ventilatiesysteem in huis? Dat kan je snel te weten komen door de relatieve vochtigheid te controleren (of te laten controleren!). Valt deze hoger uit dan 70%? Dan is de kans groot dat er iets mis is met de ventilatie in huis en is het hoog tijd om daar actie tegen te ondernemen. Om een goed ventilatiesysteem te vinden hoef je overigens echt niet ver te zieken. Een goede ventilatieshop is vrij vlot te vinden en kan je zeker verder helpen bij het bepalen van jouw benodigdheden in huis en in de badkamer.